Keresés a Vacsatc weboldalon

Elérhetőségek

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

H 1097 Budapest IX.ker. Albert Flórián út 2-6

H 1437 Bp. Pf.777

Tel: (+36-1) 476-1100

E-mail: oltasbiztonsag@nnk.gov.hu

Technikai információk

A honlapon található dokumentumok megtekintéséhez szükséges lehet
az Adobe Reader segédprogram, mely
itt tölthető le.

Az oldal megtekintéséhez ajánlott böngészők:
- Internet Explorer 7, 8
- Mozilla Firefox 3.5
- Opera 10
- Google Chrome
- Safari

 2014/2015 Inluenza szezon

Tájékoztatás a 2014-2015. évi influenza szezonról a 2014. október 22-én kiadott Országos Tisztifőorvosi Körlevél alapján


A 2014/2015. évi szezonban végzendő influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb feladat az elmúlt 3 szezonban tapasztalható csökkenő felhasználási trend megállítása és az átoltottság növelése.
1. Magyarországon a célkitűzés az, hogy az idei szezonban a 60 éven felüli lakosság 40%-a részesüljön influenza elleni védőoltásban.
2. Az egészségügyi dolgozók influenza elleni védőoltására továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani a minél magasabb átoltottság elérése érdekében.
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) bizottsága minden évben megteszi ajánlását az adott évi szezon influenza elleni oltóanyagának összetételére az alapján, hogy a rendelkezésükre álló virológiai és epidemiológiai adatok értékelése szerint melyik influenzavírust izolálták az előző szezonban a leggyakrabban.
 

A WHO és az EMA a 2014/2015. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén
– az A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-szerű,
– az A/Texas/50/2012 (H3N2)-szerű,
– a B/Massachusetts/2/2012-szerű influenza vírustörzseket ajánlja.
Az előző évihez képest nem történt változás a trivalens vakcina összetételére vonatkozóan.
Az idei szezonban alkalmazandó térítésmentes influenza oltóanyagok a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozó személyek számára 1 300 000 adag (Fluval AB), míg a 3 éven aluli gyermekek védőoltására 5 000 adag (Vaxigrip Junior) oltóanyag áll rendelkezésre. Az oltóanyagok központilag, a költségvetés terhére kerültek beszerzésre.
 

Az oltandók körének meghatározása:


A) Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani:
– 3 évesnél idősebb
- krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;
- súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;
- szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);
- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
- krónikus máj- és vesebetegek;
- anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
– várandósok a gesztációs héttől függetlenül;
– azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;
– rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek; tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
– 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.


B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:
– egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),
– ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.


C) Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok segítségével történik.
 

A térítésmentes oltás az alábbi kockázati csoportokba tartozó, 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek számára ajánlható fel:
- krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
- veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;
- vesebeteg gyermekek;
- anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;
- hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;
- egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);
- egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.
A térítésmentes oltások mellett kérjük, hogy tájékoztassa a háziorvosokon keresztül a lakosságot arról, hogy a gyógyszertárakban vényre (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) influenza elleni oltóanyag beszerezhető ( Fluval AB, Fluarix, Vaxigrip, Vaxigrip Junior, IDflu 9, IDflu 15). Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.
 

Kérjük, hívják fel a háziorvosok figyelmét arra, hogy az influenza elleni védőoltásra jelentkező idült szív-érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere betegségben szenvedőknek, a csökkent védekező képességű felnőtteknek, valamint a 60 éven felülieknek javasolják a pneumococcus elleni védőoltást is. Különösen ajánlott a védőoltás az ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben tartózkodó idős személyek számára. A gyógyszertárakban beszerezhető oltóanyag vény- és térítésköteles.