Keresés a Vacsatc weboldalon

Elérhetőségek

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)

H 1097 Budapest IX.ker. Albert Flórián út 2-6

H 1437 Bp. Pf.777

Tel: (+36-1) 476-1100

E-mail: oltasbiztonsag@nnk.gov.hu

Technikai információk

A honlapon található dokumentumok megtekintéséhez szükséges lehet
az Adobe Reader segédprogram, mely
itt tölthető le.

Az oldal megtekintéséhez ajánlott böngészők:
- Internet Explorer 7, 8
- Mozilla Firefox 3.5
- Opera 10
- Google Chrome
- Safari

Gyermekek influenza elleni oltása

A gyermekkori influenza jelentőségét hosszú időn keresztül alulbecsülték. Újabb felmérések szerint egy-egy járványban a felnőttek 10%-os megbetegedésével szemben, a gyermekek, főleg az 1 éven aluliak, akár 30%-os arányban is megbetegedhetnek. A gyermekeknél a leggyakoribb szövődmény a középfülgyulladás (otitis media). Hasonlóan az idősekhez (65 éven felüliek), a bakteriális felülfertőződés aránya is magas, ami elsősorban tüdőgyulladás formájában lép fel.  A 6 hónapos és 5 évesek közül kerül ki a legtöbb - kórházi ellátást igénylő - eset is. Az 5 év feletti gyermekek viszont, mivel betegségük általában enyhe, átvivői, forrásai a családi járványoknak.

Kinek javasolt az oltás?

1. Egészséges gyermek oltása javasolt,

ha idősek, krónikus betegek, immunkárosodottak környezetében él (így védjük azokat, akik nem olthatóak, vagy akiknél az oltás védőhatósa gyengült lehet),

ha közösségbe jár, mert a közösségi járványok gyakoriak (a szülő munkából való kiesése nagy hátrányt jelenthet).

ha a gyermek 6 hónap és 5 éves kor közötti,  mivel ebben a korcsoportban súlyosabb lefolyású a betegség

2. Különösen fontos a krónikus beteg gyermek oltása

Szív-, vese, máj, tüdő, idegrendszeri és anyagcsere betegségben (pl. cukorbetegség) szenvedők közvetlen védelmére.

Influenza elleni oltóanyagok

Az oltóanyagok immunológiai szempontból hasonló hatékonyságúak. 3 féle (kettő féle influenza A és egy influenza B) influenza vírus ellen védenek. Gyártásuk során vagy elölt vírusokat vagy csak azoknak kis részecskéit tartalmazzák. A 2010/2011 influenza szezonra készített oltóanyagok már tartalmazzák, az un. pándémiás H1N1 vírus törzset is.

 

Oltóanyagok korosztály szerint

·         6 hónapos kortól adatóak a vírus kis darabját tartalmazó un. hasított vagy alegység vakcinák (pl.: Fluarix, Vaxigrip). 9 évesnél fiatalabb, korábban influenza ellen nem oltott gyermekek, első alkalommal ½ adagot kapnak 4 hét időközzel.

·         3 éves kor felettieknek, az elölt teljes vírus (FluvalAB) tartalmazó oltóanyag is adható, melyből, 3-12 éves korig fél adag elégséges a védelemhez. 

 

Más oltással való együttadás

Az influenza elleni oltás bármely más oltással együtt, vagy tetszőleges időközben adható. A védettség 2-3 hét múlva alakul ki.

 

Oltási reakció

Az oltást követő 1-2 napon belül helyi fájdalom, pír, duzzanat, izomlázszerű panasz, enyhe láz, fejfájás előfordulhat. Az ennél súlyosabb tüneteket jelezni kell az oltóorvosnak!