UTAZÁSOKKAL KAPCSOLATOS OLTÁSOK

 

Az alábbi betegségekről itt olvashat részletesen: sárgaláz, hepatitis a, hepatitis b, hastífusz, veszettség, meningococcus

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi - járványügyi körülmények közé kerülhetnek. Ezeken a területeken számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon lehetnek, illetve vannak jelen.

A veszélyeztetettség mértékét számos tényező befolyásolja: a célország járványügyi helyzete; az utazó városban vagy vidéki területen lakik-e majd; mennyi ideig tartózkodik a kritikus környezetben; milyen az egészségi állapota; milyen betegségek ellen van védettsége, stb. A fajlagos védekezés speciális lehetőségei ugyan elég korlátozottak, ennek ellenére az oltásokkal elérhető védelem lehetőségeit ki kell használni.

A sárgaláz elleni oltás (Stamaril) kötelező a Közép-Afrikába és Dél-Amerika fertőzött területeire utazók számára. A WHO által évente frisített "International travel and health" c. kiadvány tartalmazza a sárgaláz oltással kapcsolatos aktuális előírásokat. Az oltásérvényessége a 10. postvaccinatiós napon kezdődik és élethosszig tart ( WHO 2016-os ajánlása alapján). A mellékhatások ritkák és enyhék. Terhesek és 9 hónapnál fiatalabb csecsemők oltása tilos!

Sárgaláz oltást adó oltóhelyek: www.antsz.hu

Az ajánlott oltások között első helyen a hepatitis A elleni vakcináció áll. A fejlődő országok magas arányú átfertőzöttsége, valamint a higiénés színvonal alacsonyabb volta miatt feltétlenül szükséges hatásos védettség biztosítása. A hepatitis B elleni oltás inkább csak hosszabb tartózkodás esetén indokolt. A kombinált oltóanyag (Twinrix) mindkét betegség ellen védelmet biztosít.

Hastífusz ellen az utazók immunizálására 3 éves védettséget bíztositó oltóanyag  (Typhim-Vi) áll rendelkezésre.

Rabies, veszettség ellen endémiás területen való huzamosabb tartózkodás esetén pre-expoziciós immunizálás jön szóba (Verorab, Rabipur). Ez nem csupán a fertőzött állatokkal való esetleges kontaktus miatt lehet fontos, hanem azért is, mert a fejlődő országok többségében, leggyakrabban anyagi okokból, még nem a modern, biztonságos, szövettenyészetben előállított oltóanyagokat alkalmazzák, hanem a jóval olcsóbb, esetleg súlyos mellékhatásaik miatt általában már mellőzött, korszerűtlen neurovakcinákat.

A meningococusok elleni immunizálás (Nimenrix,  Menveo) különösen azok számára indokolt, akik endémiás területre utaznak. Kiemelten veszélyes az afrikai "meningitis övezet ("meningitis belt"), amely a Szaharától délre, az Egyenlítőtől északra fekvő területen, Gambiától Etiópiáig húzódik. Itt a járványok rendszeresek, és időnként átcsapnak az övezeten kívüli, szomszédos országokra is (Kenya, Zambia, Uganda).

A kolera elleni védőoltás (Ducoral) az oltóanyagok gyenge hatása (50 %) miatt nem kötelező. A védelem inkább a megfelelő személyi higiénével és kellő elővigyázatossággal biztosítható.

A japán-B encephalitis(JBE) Ázsia keleti, déli, dél-keleti területein, és Óceánia szigetein honos. A turisták kockázata csekély, csak azokat veszélyezteti, akik hosszabb időt töltenek primitív, falusi környezetben. Kórokozója flavivírus, köztigazda a házi sertés és több gázlómadár; átvivői a culex szúnyogok. A védőoltás csak reális veszélyeztetettség esetén indokolt. Magyarországon jelenleg nincs törzskönyvezve vakcina.

 

Frissítve: 2018. 02.08.